HUN ENG
Biztonságtechnika, szenzorhálózat
Interferenciákkal terhelt térben megbízhatóan működő adatkommunikáció kutatása, valamint integrált, intelligens érzékelő rendszer fejlesztése.

A projekt célja:

Olyan intelligens biztonságtechnikai (riasztó) rendszerek kidolgozása, melyek különféle wireless szenzorok adatainak elemzésére építve képesek intelligens riasztási forgatókönyvek szerint dolgozni, ezeket a forgatókönyveket megtanulni és adaptíve alkalmazni.

A tervezés alatt álló rendszer a következő rétegekből épül fel, illetve a projekt is ezen rétegek mentén

valósít meg kutatási és (prototípus)fejlesztési feladatokat:

 1. A wireless szenzor node-ok hardveres vizsgálata, tervezése és megvalósítása.
 2. A szenzoradatok valamely szenzorhálózaton való továbbítási protokolljainak vizsgálata.
 3. Végponti kommunikátor eszköz tervezése és fejlesztése: Ebbe az eszközbe "folynak be" az adott szenzorhálózat adatai és ez az eszköz továbbítja azokat az ún. adatgyűjtő eszköz felé.
 4. Adatgyűjtő eszköz tervezése és fejlesztése: A különböző végponti kommunikátorok felől ide "folynak" be az adatok különféle csatornákon, ezeket az adatgyűjtő egységesíti, egyszerű eseményeket generál belőlük és ezeket továbbküldi az ún. koncentrátor (szerver) felé.
 5. A koncentrátoron folyik az események magasabb szintű fogalmi hálókba való szervezése, az "eseményforgatókönyvek" kialakítása.

 

A pályázatban résztvevő konzorciumi tagok:

 • A konzorciumvezető vállalkozás/intézmény neve: TIGERS Security Vagyonvédelmi Kft.
 • MONGUZ Információtechnológiai Kft.
 • Eszterházy Károly Egyetem

 

A pályázat során elért eredmények:

 

Az Eszterházy Károly Föiskola feladata volt, hogy vezetéknélküli szenzorhálózatot tervezzen. Ez a feladat a wireless szenzor node-ok fejlesztésétől egészen az adatgyűjtő egység létrehozásáig terjedt. A kutatásaink során nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy használjuk a legújabb technológiákat és minél jobban építsünk a manapság bárki számára elérhető, kezelhető és megfizethető eszközökre. Ilyenek például az okostelefonok (Android és iOS alapú), de a miniatűr számítógépek is, mint a Raspberry Pi és az Intel Edison.

 

Az alábbi ábra szemlélteti a létrehozott vezetéknélküli szenzorhálózat struktúrát:

 

 

Szenzor node-ok: (Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. mérnőkei által készített célhardver )képesek egymás között IQRF-en keresztül kommunikálni (ha egy szenzor node nincs a végponti kommunikátor hatótávolságában, akkor is elérhető a többi szenzor node-on keresztül, hoppolással).

 

Végponti kommunikátorok: (Intel Edison mikroszámítógép) egy szenzorhálózathoz hozzárendelt vezérlőegység, mely a szenzorhálózat menedzselését, konfigurálását és szenzor adatok kiolvasását teszi lehetővé a szenzorhálózati átjáró eszközön (gateway) keresztül. Megfelelő számítási kapacitást és platformot nyújt az adatok lokális pufferelése, lekérdezési folyamatainak végrehajtása, illetve az átjáró kezelése.


Mobil kommunikátor: a mobil képes arra, hogy szenzor node-ként funkcionáljon. Ekkor összes beépített szenzorának adatait folyamatosan továbbítja az adatgyűjtő node felé.

 

 

Adatgyűjtő node: (Raspberry Pi mikroszámítógép) a végponti kommunikátor fölé rendelt egység, mely a hozzárendelt szenzorhálózat adataiból magasabb szintű, esemény-jellegű adatokat hoz létre, és kommunikál a koncentrátorral.

 

Mobil bridge: ha a végponti kommunikátor és a repeater node között megszakad a kapcsolat, akkor egy mobil eszköz játszhatja a kommunikációs híd szerepét. Ez úgy történhet, hogy rákapcsolódik a végponti kommunikátor WiFi hálózatára (WiFi hotspot), és mobil interneten keresztül kapcsolatot létesít az adatgyűjtő node-dal.

 


Mobil megjelenítő: ebben az esetben a mobil eszköz az adatgyűjtő node felhasználói felületeként használható, lekérhet és megjeleníthet adatokat.

 

 

 

A pályázat finanszírozásának részletei:

 • Azonosító: GOP-1.1.1-11-2012-0026
 • Időtartam: 2015. január 1. - szeptember 30.
 • Összeg: 311 060 000 Ft
 • Támogatás intenzitása: 71,9444 %