HUN ENG
OpenBioMaps alkalmazás
Elkészült az OpenBioMaps terepi adatgyűjtést segítő Android kliens alkalmazása.

 

Az OpenBioMaps egy keretrendszer szabadon hozzáférhető biológiai adatbázisok számára. Az openbiomaps.org projekt célja szabadon elérhető tudományos és természetvédelmi célú biológiai térképi adatbázisok számára biztosítani egy megbízható keretrendszert, ami az egyedi igényekre szabható eszközkészletével megkönnyíti az adatok elérését és kezelését.

 

Az IoT Kutatóintézet által fejlesztett Android app lehetővé teszi adatok beszúrását az adatbázisba mobil eszközökről, ami nagy segítséget nyújt a terepi munkavégzés közben, hiszen a megfigyelések azonnal rögzíthetőek, azokat nem utólag kell bevinni a rendszerbe, ezzel elkerülve a kétszeres dokumentációt és az ebből adódó hibák lehetőségét. Az adatgyűjtés során szabadon bevitt szöveg, hangfelvétel és fénykép is csatolható egy-egy bejegyzéshez, mely minden esetben tárolja a rögzítés pontos helyét és idejét, kihasználva a telefonok helymeghatározó képességét. Az alkalmazás internet kapcsolat nélkül is használható, ekkor a telefon adatbázisában tárolja az adatokat, majd ha később az eszköz csatlakozik a világhálóra, automatikusan szinkronizálja a még fel nem töltött adatokat. Ezentúl lehetőséget ad a szoftver a már rögzített adatok exportálására, melyek így könnyen átvihetők más rendszerekbe is.

 

Az alkalmazás fejlesztésével az Eszterházy Károly Főiskola csatlakozása elkezdődött az OpenBioMaps konzorciumhoz, melynek jelenlegi partnerei:
Debreceni Egyetem
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Eötvös Loránd Tudományegyetem
WWF Világ Természeti Alap Magyarország Alapítvány